Slip af med åreknuderne, og luft de bare ben igen

Sponsoreret

Du har sikkert hørt om åreknuder før, men hvad er det egentlig, og hvordan kan du behandle og forebygge det? Det kan du læse mere om her.

Åreknuder, også kaldet varicer, er samlinger af blodårer, der ligger lige under huden, som er blevet udvidede eller på anden måde forstyrret. Det sker typisk, hvis de små klapper, der er i venerne går i stykker, så blodet i dem løber den forkerte vej. Dette gør, at blodet kan hobe sig en smule op, ligesom en trafikprop på en motorvej, og dermed skabe slyngninger i de tynde årer yderst ved huden.

Dette resulterer i buler, som kan ses gennem huden. Åreknuder opstår typisk på læggene, der der er her der er størst pres på blodet, når det skal pumpes hele vejen ned til fødderne eller op til hjertet.

Hvem får dem, og hvordan behandles de?

Alle personer kan få åreknuder, men kvinder har en lidt større risiko. Risikoen stiger også jo ældre man bliver. Som regel er åreknuder helt ufarlige og udgør ingen risiko rent sundhedsmæssigt. Det er typisk kun rent kosmetisk, kan de være generende. Det er dog muligt, at fjerne dem, hvis du finder dem generende eller oplever ubehag.

Der er mange forskellige behandlingsmetoder. Du kan selv gøre en del. Fx kan du undgå at stå op i længere tid eller bruge kompressionsstrømper, der hjælper med at presse blodet tilbage fra benene. En anden metode er radiofrekvens eller laser. Døjer du med åreknuder? Se her hvordan Varix kan hjælpe dig. Hvis de bliver rigtig generende og ligefrem kan have skadelig effekt, kan du også få et kirurgisk indgreb, der fjerner dem.