Hvordan virker håndsprit mod virus?

Sponsoreret

Håndsprit er et godt middel mod at sprede smitte og bakterier til omverdenen. Men hvordan dræber spritten bakterier?

Hvis du nyser eller hoster i hånden, som mange af os har lært af vores forældre, så vil hænderne blive våde af de mange små dråber. Det betyder, at smitten som for eksempel virus, befinder sig på håndfladen. Det betyder, at du kan give smitten videre, når du giver en anden et håndtryk. Når den du har trykket i hånden, gnider sig i øjnene eller sutter på sine fingre, føres smitstoffet lige op til slimhinderne. Fra det er sket, går der oftest kun et par dage, inden den pågældende lægger sig syg. Det er derfor vigtigt altid at have håndsprit i nærheden, så du kan desinficere dine hænder.

Håndsprit dræber bakterier

Håndsprit dræber bakterier, virus og mange andre mikroorganismer og desinficerer derved hænderne. Effekten skyldes håndsprittens indhold af alkohol på mindst 60 procent, som ødelægger mikroorganismernes cellemembran med en nærmest eksploderende effekt. Cellemembraner består af fedtstoffer og proteiner, og alkohol har en skadelig virkning på begge komponenter.

Sådan bruger du håndsprit korrekt

Du hælder et par milliliter ud på hænderne og gnubber dem derefter mod hinanden, så spritten fordeles på håndflader, på håndryggen, på fingrene og mellem fingrene. Du skal gnubbe og gnide, indtil huden er helt tør. Når du både har vasket hænderne grundigt og gnubbet dem med håndsprit, har du gjort, hvad du kunne for at nedsætte risikoen for at smitte.

Gode råd ved håndsprit:

  • Brug et par milliliter ad gangen
  • Fordel spritten på håndflade, håndryg og fingre
  • Gnub indtil huden er helt tør